Η διάγνωση της οργανικής στυτικής δυσλειτουργίας περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση για τον εντοπισμό των υποκείμενων φυσικών αιτιών. Ακολουθούν ορισμένες κοινές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στη διαγνωστική διαδικασία: 

Σεξουαλικό ιστορικό: Ένα λεπτομερές σεξουαλικό ιστορικό είναι ένα κρίσιμο συστατικό για τη διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας, καθώς παρέχει ολοκληρωμένες γνώσεις για τις υποκείμενες αιτίες και τους παράγοντες που συμβάλλουν. Αυτό το ιστορικό περιλαμβάνει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την έναρξη, τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων ΣΔ, καθώς και τις σεξουαλικές συνήθειες, τη λίμπιντο και τα επίπεδα ικανοποίησης του ασθενούς. Περιλαμβάνει επίσης τη δυναμική των σχέσεων, τη συναισθηματική ευεξία και τυχόν ψυχολογικούς στρεσογόνους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική απόδοση. Επιπλέον, ένα σεξουαλικό ιστορικό βοηθά στον εντοπισμό παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών, το κάπνισμα και οι συνήθειες άσκησης που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη στυτική λειτουργία. Η κατανόηση του σεξουαλικού ιστορικού του ασθενούς επιτρέπει στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να κάνουν διαφοροποίηση μεταξύ ψυχολογικών και οργανικών αιτιών ΣΔ, να προσαρμόσουν τις διαγνωστικές αξιολογήσεις και να αναπτύξουν εξατομικευμένα σχέδια θεραπείας που αντιμετωπίζουν τόσο τις φυσιολογικές όσο και τις ψυχοκοινωνικές πτυχές της πάθησης. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση εξασφαλίζει μια πιο ακριβή διάγνωση και αποτελεσματική διαχείριση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Ιατρικό ιστορικό: Ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό βοηθά στον εντοπισμό παραγόντων κινδύνου, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι νευρολογικές παθήσεις, οι ορμονικές παθήσεις, η χρήση φαρμάκων και παλαιότερες χειρουργικές επεμβάσεις ή τραυματισμοί που μπορεί να συμβάλλουν στη στυτική δυσλειτουργία. 

Φυσική εξέταση: Μια ενδελεχής φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης του πέους και των όρχεων, μπορεί να αποκαλύψει τυχόν ανατομικές ανωμαλίες, σημεία αγγειακών ή νευρολογικών προβλημάτων ή άλλους φυσικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη στυτική δυσλειτουργία. 

Εξετάσεις αίματος: Μπορούν να γίνουν εξετάσεις αίματος για την αξιολόγηση των επιπέδων ορμονών (ειδικά της τεστοστερόνης), των επιπέδων σακχάρου στο αίμα (για διαβήτη), του προφίλ λιπιδίων (επίπεδα χοληστερόλης) και δεικτών φλεγμονής ή άλλων συστηματικών καταστάσεων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη στυτική δυσλειτουργία. 

Υπερηχογράφημα triplex πέους: Αυτή η τεχνική απεικόνισης χρησιμοποιεί υπερήχους για την αξιολόγηση της ροής του αίματος στις αρτηρίες του πέους. Βοηθά στον εντοπισμό της αρτηριακής ανεπάρκειας ή άλλων αγγειακών προβλημάτων που συμβάλλουν στη στυτική δυσλειτουργία. 

Καταγραφή νυκτερινών στύσεων (NPTR): Η  δοκιμασία περιλαμβάνει την παρακολούθηση των νυχτερινών στύσεων χρησιμοποιώντας μια συσκευή που ονομάζεται  RigiscanTM. Οι υγιείς άνδρες, αντίθετα με αυτούς που έχουν οργανικό πρόβλημα, συνήθως βιώνουν πολλαπλές στύσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη διαφοροποίηση μεταξύ ψυχολογικών και οργανικών αιτιών της στυτικής δυσλειτουργίας.

Καταγραφή νυκτερινών στύσεων

Ενδοπεϊκή ένεση αγγειοδιασταλτικών φαρμάκων: Ο Ουρολόγος εγχύει ένα αγγειοδιασταλτικό φάρμακο απευθείας στο πέος για να αξιολογήσει την αγγειακή λειτουργία και να καθορίσει εάν τα προβλήματα ροής αίματος συμβάλλουν στη στυτική δυσλειτουργία.  Συνήθως μέρος του δυναμικού triplex πέους που αναλύεται διεξοδικά παρακάτω.

Δυναμική σηραγγομετρία και σηραγγογραφία (DICC): Αυτή η επεμβατική διαδικασία περιλαμβάνει την ένεση ενός αγγειοδιασταλτικού στο πέος για την αξιολόγηση της ροής του αίματος και την αξιολόγηση της ακεραιότητας των αγγείων του πέους. 

Νευρολογικός έλεγχος: Ηλεκτρομυογραφία (EMG), μελέτες αγωγιμότητας νεύρων και άλλες νευρολογικές εξετάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν για την αξιολόγηση της λειτουργίας των νεύρων και τον εντοπισμό τυχόν νευρολογικών διαταραχών που συμβάλλουν στη στυτική δυσλειτουργία. 

Δυναμικό Triplex Πέους

Είναι η σπουδαιότερη και πλέον εξειδικευμένη διαγνωστική εξέταση για την αποκάλυψη των αιτίων της στυτικής δυσλειτουργίας. Διαρκεί 1 ώρα περίπου και ο Ουρολόγος πρέπει να έχει ειδική εκπαίδευση και μεγάλη εμπειρία για την ορθή εκτέλεση – διάγνωση.

Τι είναι το δυναμικό triplex αγγείων του πέους;

Είναι μία ειδική διαγνωστική εξέταση που επιτρέπει στον Ουρολόγο να διαγνώσει την ύπαρξη αγγειακού προβλήματος της στύσης και συγχρόνως να ελέγξει την ποιότητα του στυτικού ιστού. Η εξέταση γίνεται με ειδικό υπερηχογράφο μία ειδική κεφαλή υψηλής συχνότητας (14 MHz) και με γραμμική συστοιχία μορφοτροπέων που επιτυγχάνουν την παραγωγή υψηλής ευκρίνειας εικόνων μικρών δομών, όπως αυτές των σηραγγωδών σωμάτων και των αγγείων του πέους. Η εξέταση γίνεται πάντα με προηγούμενη ένεση αγγειοδραστικών ουσιών που προκαλούν στύση, γι’ αυτό και αποκαλείται δυναμικό triplex.

Πως γίνεται το triplex αγγείων του πέους;

Ο ασθενής ξαπλώνει στο ιατρικό κρεβάτι και ο ιατρός εκτελεί υπερηχογράφημα του πέους για να ελέγξει την κατάσταση του ιστού των δύο σηραγγωδών σωμάτων.

Κατόπιν προκαλείται φαρμακευτική στύση, δηλαδή ο Ουρολόγος χορηγεί μέσω σύριγγας 1ml με πολύ λεπτή βελόνη (ίδια με αυτή που χρησιμοποιούν οι διαβητικοί για τη χορήγηση ινσουλίνης) φαρμακευτικές ουσίες που προκαλούν χάλαση των λείων μυϊκών ινών των σηραγγωδών σωμάτων (αγγειοδραστικά φάρμακα). Η ένεση δημιουργεί μόνο ήπια ενόχληση στον ασθενή, αφού είναι πρακτικά ανώδυνη και διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα.

Triplex Πέους

Τρείς είναι οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό: αλπροσταδίλη, φεντολαμίνη και παπαβερίνη. Αμέσως μετά την ένεση, ο Ουρολόγος τοποθετεί την ειδική κεφαλή των υπερήχων πάνω στο πέος, και καταγράφει συνεχώς τις ροές του αίματος στις σηραγγώδεις αρτηρίες του πέους (συνήθως ανά 5-10 λεπτά, έως ότου σταθεροποιηθεί η ανταπόκριση στο φάρμακο, δηλαδή η στύση).

Η κεφαλή αυτή δίνει τη δυνατότητα καταγραφής σε πραγματικό χρόνο τόσο της ανατομίας των σηραγγωδών σωμάτων και των αρτηριών του πέους, όσο και της εξέλιξης των ροών μέσα στις αρτηρίες (ανταπόκριση στα αγγειοδραστικά φάρμακα που προκαλούν αύξηση της ροής, αντίστοιχη με αυτή που παρατηρείται κατά την ερωτική διέγερση). Μετά το τέλος της εξέτασης, ο ασθενής παραμένει στο ιατρείο μέχρι το πέος να επανέλθει σε φάση ηρεμίας, να χαθεί δηλαδή η στύση.

Triplex

Φυσιολογικά χρειάζεται 5-10 λεπτά για να προκληθεί πλήρης στύση. Ο χρόνος επίτευξης στύσης εξαρτάται τόσο από την κατάσταση των αγγείων του πέους, όσο και από το άγχος του ασθενή κατά την εξέταση. Σε περίπτωση μη επίτευξης στύσης, θα χορηγηθεί ξανά νέα δόση φαρμάκων με σκοπό την επίτευξη πλήρους στύσης.

Η εξέταση διαρκεί από 45 – 90 λεπτά, ανάλογα με την ανταπόκριση του ασθενή στα φάρμακα. Ο συνήθης χρόνος είναι 1 ώρα.

Ποιες διαγνώσεις θέτει το δυναμικό triplex αγγείων πέους;

  • ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, κατά την οποία επιτυγχάνεται μεν στύση, αλλά καθυστερεί η ανταπόκριση στο ερέθισμα (γεγονός που προκαλεί άγχος στον ασθενή, με επακόλουθο απώλεια της μερικής στύσης που πιθανώς έχει πετύχει)
  • αρτηριακή ανεπάρκεια των σηραγγωδών και των ελικοειδών αρτηριών του πέους, όπου, λόγω βλαβών στις αρτηρίες, η ροή αίματος στα σηραγγώδη σώματα είναι μειωμένη και η στύση υπολείπεται σε σκληρότητα
  • δυσλειτουργία του μηχανισμού απόφραξης του φλεβικού δικτύου του πέους (φλεβική διαφυγή), όπου οι φλέβες δεν αποφράσσονται επαρκώς για να εγκλωβιστεί το αίμα μέσα στα σηραγγώδη σώματα του πέους και να διατηρηθεί η σκληρότητα της στύσης
  • μικτού τύπου αγγειακό πρόβλημα (αρτηριακή ανεπάρκεια και φλεβική διαφυγή), συνήθως σε ασθενείς με πολλαπλούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου κινδύνου (σακχαρώδης διαβήτης, στεφανιαία νόσος, υπέρταση, υπερχοληστεριναιμία, κά).